Hvem er Hans J. Wegner som møbeldesigner ?
Hans J. Wegner (1914 - 2007) nåede gennem sin 55 år lange karriere som møbeldesigner at give sit bud på stort set alle møbeltyper, men er især kendt for sine stole.
Hans uddannelse som snedker fandt sted i fødebyen Tønder, og den blev siden suppleret med et studie i møbeldesign på Kunsthåndværkerskolen i København.
Som menneske havde min far brug for at have sin familien omkring sig, og tegnestuen lå derfor i hjemmet.
Tilsvarende foretrak han at al produktion af hans møbler foregik, så han kunne komme og følge den, snakke direkte med håndværkerne på virksomhederne og evt. opdage de små forskydninger i forhold til det fastlagte, som altid vil ske over tid.
Al produktion af min fars møbler måtte derfor foregå i Danmark, ligesom det også i dag er danske firmaer i Danmark som fremstiller og sælger hans for tiden ca. 160 forskellige møbler.
Små indledende skitser blev lavet på kvadreret papir, ofte indeholdende oplæg til flere stole i samme skitse.
Herfra hentede han så sine ideer, som nu typisk blev skitseret i 1:10 med billede forfra, fra siden, oppefra og ofte også bagfra.
Næste fase kunne være en model gerne i 1:5.
I starten hvor disse ikke alene havde betydning for ham selv, men også skulle bruges til at overbevise den producent, han havde tegnet den til om det nye designs muligheder, var disse ofte udført med den største nøjagtighed.
Senere, hvor tiden til den slags blev mere knap og tillidsforholdet til producenten var blevet etableret, kunne modellerne blive mere skitseagtige.
Der er derfor også karakteristisk for min far, at han hele livet holdt sig til de virksomheder, som han tidligt havde fået etableret et nært forhold til.
Og det er da også i dag fire af disse virksomheder, tegnestuen fortsat samarbejder med.
I modsætning til andre møbeldesignere foretrak min far stort set altid selv at tegne sine omhyggeligt udarbejdede arbejdstegninger, som - hvis de kunne være indenfor tegnebordet - altid var i mål 1:1.
Grunden var, at han derved kunne arbejde sig igennem hele møblets konstruktion og få taget stilling til alle detaljer undervejs.
Og kunne han ikke helt se det rigtige kurveforløb for sig på f.eks. et kopstykke, så gik han hen til sin høvlebænk og formede sig frem til det i træ.
Når næste skridt så var at få omsat tegning til stol, så lavede han enten selv en indledende prøve eller deltog aktivt i fremstillingen af den på værkstedet.
Det, der nok især kendetegner hans stole, er gode siddeegenskaber, afklarede konstruktioner og gennemtænkte detaljer ofte samlet i et karakterfuld formsprog.
Derfor virker hans stole også altid fuldt færdige - ja, selv bagsiden ser altid ordentlig ud.
Hans brug af naturmaterialer i et stærkt og karakterfuldt formsprog har da også vist sig her mange år efter fortsat at være attraktivt for brugerne uanset om det er i nyproducerede eksemplarer eller eller nogle, der har en årrække på bagen.
Rettighederne til alt design af Hans J. Wegner ejes i dag af hans to døtre Eva Wegner og undertegnede Marianne
Wegner
Til identifikation af møbler tegnet af Hans J. Wegner bør man på hvert enkelt møbel kunne finde et brændemærke, et mærkat el. lignende, hvori indgår såvel producentens som Wegners fulde navn dvs. - Hans J. Wegner - ofte skrevet med hans håndskrift - samt Danmark.
Hvis man under et møbel finder et andet producentnavn end dem, man kan læse under afsnittet med navne på nuværende og tidligere producenter, kan man godt regne med, at møblet ikke er tegnet af Hans J. Wegner.










Rul nedad for at se mere